Kebaby są zdrowszą opcją niż większość posiłków, na które trafiasz w fast foodach, ponieważ nie są smażone w głębokim tłuszczu i zawierają dodatek razowego chleba i sałatkę. Jednak mięso z kebabu zawiera tłuszcz, na który większość dietetyków patrzy z nienawiścią. Ilość tłuszczu w każdym kebabie może się różnić w zależności od użytego mięsa, ale zwykle wynosi około 10-15%. Turecki kebab wykonany z mielonej jagnięciny ma zwykle wyższą zawartość tłuszczu, bliższą 20-25% tłuszczu. Kebaby drobiowe wykorzystują uda i pierś ze skórą. Nie ma przepisów dotyczących rodzaju użytego mięsa, więc każdy kebab kupiony na ulicy będzie się różnił jakością i zawartością tłuszczu od innych, kupionych w innym miejscu. Najlepszym sposobem, aby dowiedzieć się, co jest w twoich kebabach, jest spytanie w sklepie z kebabami, jakiego mięsa używają i kto im je dostarcza.
Wybierając kebaby, poproś o dodatkową sałatkę, ostrożnie wybieraj dressingi, ponieważ mogą one zwiększyć ilość tłuszczu i dostarczanych wraz z nim kalorii, i wybieraj kawałki mięsa zamiast mielonego – masz wtedy większą pewność, co tak naprawdę jesz”.
Jak oceniać turecki kebab
Fast foody zawsze cieszyły się negatywną opinią wśród dietetyków i lekarzy zajmujących się złymi nawykami żywieniowymi i ich skutkami. Niestety, kebab często jest zaliczany do fast foodów. To pochodzące z Imperium Osmańskiego (Turcja) popularne danie jest jednym z najsłynniejszych dań ulicznych. Zazwyczaj przygotowywany z jagnięciny, turecki kebab doner przygotowywany według oryginalnej receptury, zawiera certyfikowaną jagnięcinę halal, sól, biały pieprz, cebulę w proszku, bułkę tartą, naturalne przyprawy i naturalne aromaty. To jedzenie często zamawiane jest na wynos i może być również spożywane jako substytut posiłku lub jako przekąska. Chociaż jest to danie, które jest kupowane raczej ze względu na łatwość przygotowania i smak, może być również pożywne i zdrowe.
Jakie walory zdrowotne oferuje turecki kebab
Ogólnie rzecz biorąc, ludzie uważają mięso doner kebab za niezdrowe, ponieważ jest bogate w kalorie. Warto jednak wiedzieć, że turecki kebab jest zdrowszą opcją fast food, ponieważ nie jest głęboko smażony w przeciwieństwie do innych odmian jedzenia ulicznego. Faktem jest, że mięso z kebaba doner zawiera tłuszcz, a ilość tłuszczu różni się w zależności od użytego mięsa i dodanych składników. Na przykład stek z łopatki jagnięcej ma mniejszą zawartość tłuszczu w porównaniu do mielonej jagnięciny. Jednym z najlepszych sposobów, aby dowiedzieć się, co jest w twoim kebabie, jest zapytanie sprzedawcy, jakie mięso zostało użyte do produkcji kebaba i kto jest jego dostawcą.
Mikroelementy, które zawiera turecki kebab
Poniżej wymieniono 6 najważniejszych mikroelementów występujących w mięsie z kebaba doner:
Witamina B12 – 5 mikrogramów witaminy B12 znajduje się w porcję mięsa kebab. Witamina ta jest kluczowa dla zdrowia psychicznego, prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, zapobiega zmęczeniu i zmęczeniu.
Cynk – pojedyncza porcja mięsa, które zawiera turecki kebab to około 80% zalecanego dziennego spożycia cynku, mikroelementu, który wzmacnia Twój układ odpornościowy. Odpowiada również za tworzenie DNA, ochronę wzroku, zdolność przetwarzania informacji i nie tylko.
Niacyna znajdująca się w mięsie doner kebab jest pomocna w tworzeniu energii, promowaniu zdrowia psychicznego, buduje mocny układ nerwowy i zmniejsza zmęczenie. W jednej porcji kebaba znajduje się ok. 14,5 mg niacyny.
Kwas pantotenowy – 2,75 mg kwasu pantotenowego obecne w mięsie doner kebab odpowiada za dobre zdrowie psychiczne, tworzenie energii i eliminuje zmęczenie.
Fosfor – mięso kebaba zawiera 75% dziennej zalecanej ilości fosforu, który jest pomocny w prawidłowym funkcjonowaniu komórek organizmu. Co więcej, utrzymuje zdrowe kości, poprawia zdrowie jamy ustnej i wspomaga wzrost u dzieci.
Omega 3 ALA – 0,775 mg Omega 3 ALA znajduje się w mięsie donera i jest odpowiedzialny za utrzymanie poziomu cholesterolu i poprawę funkcji serca.
Jak można się przekonać, turecki kebab nie jest tak niezdrowy i szkodliwy, jak myśli większość ludzi. Dzięki odpowiedniej ilości składników można sprawić, że będzie jeszcze zdrowszy.